2010. június 19., szombat

Fesztiválnapló.5

AMOR OMNIA, a szerelem más kép


  Érezni kell, anélkül, hogy egy szót is mondanál. És érteni kell. Az eszköz csupán ennyi: a látvány.
  Nagy sikernek örvend a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház napjainkban, ezen előadás rendezői pedig már Zheni és Peter Pashov, a Szófiai Nemzeti Színház- és Filmművészeti Akadémia professzorai. Hallunk és látunk. Próbálunk érteni- de ez nem is szükséges. A könnyed darab fő erőssége a látvány- és a mozgáselemek precíz kidolgozottsága. Végig ugyanaz a hangulat: mintha elvarázsoltak volna minket. Olyan, mintha egy kis mesevilágba nyertünk volna bepillantást, s mindez csak akkor tudatosul, mikor kezdetét veszi a taps és meghajolnak a színészek. Ekkor felébredünk a csodavilágból. 
  Persze mindez akkor történik így, ha nem kritikus szemmel ülünk a sorok közé és hagyjuk sodorni magunkat az egyszerű szépség élvezetével. Ha nekünk ez éppen elég, boldog nézőkké válhatunk.  Mert ez az előadás mélyen belenyúl a látvány fogalmának tarsolyába. Fények minden színben, vetítés, jelmezek, paraván, lebegő textíliák, csöpögés, gyertyaláng. Megannyi eredeti ötlet és kivitelezés. Mindezt Cári Tibor zenéje fűszerezi, alkalmanként színészi előadásban. Azonban néha kimondottan rosszul eshet az átváltás élő-érző zenéből mesterségesre.
   Mindebből hiányoltam egy rövid üzenetet is, de talán épp ez az üzenet: nyissuk ki a gyermeki szemünket és fogadjuk be e végigtáncolt mesét. Amor Omnia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a véleményed?