2010. június 7., hétfő

Fesztiválnapló.4

TAGEBUCH EINES WAHNSINNIGEN Deutsches Theatre, Berlin


   Egy monodrámát láthattunk Samuel Finzi előadásában, amely Nyikolaj Vasziljevics Gogol Egy őrült naplója (Diary of a madman) című írására épült. A Hannah Rudolpf által rendezett darabhoz a zenét Jacob Suske szerezte. 
  A néző mikor belép a terembe, a színpad közepén egy kék fénnyel megvilágított széket lát, az előadás során pedig előkerül még egy farakás, ezek a színész kellékei (ez utóbbi hol ülőke- hol egy kutya).
  Az őrültünk egy, a közönség soraiból jövő suttogó beszéddel mutatkozik be, frázisait gyakran a nézőkből előtörő nevetés követi. Ez pedig nemcsak a fűszerezett előadásmódnak, hanem az eredeti szöveg humorának is köszönhető. A novella határidőnapló formájában íródott, íme egy kis ízelítő:
A mai nap nagy, nagy ünnep! Spanyolországnak van már királya. Megtalálták. Ez a király én vagyok. Csak az imént tudtam meg. Szinte egyik pillanatról a másikra belém hasított a világosság... De hát hogyan! Hogyan is hihettem akárcsak egy másodpercig is, hogy én valamiféle címzetes fogalmazó vagyok? Én! Hogyan fészkelhette be magát az agyamba ez az őrült gondolat? Tiszta szerencse, hogy valakinek nem jutott eszébe bolondokházába záratni miatta. Na de most végre minden tiszta és világos. Eddig szörnyű volt. Én egyszerűen nem értettem semmit. Mintha valami szürke ködbe burkolózott volna az egész világ. Mindez azért van, mert az emberek azt hiszik, hogy az agy a koponyában székel. Hát ez egyáltalán nem így van! Egy szél hozza, amely a Káspi-tenger felől fúj. Én tüstént feltártam Mávra előtt, ki vagyok. Micsoda ostoba teremtés ez a Mávra. Amikor megtudta, hogy Spanyolhon királya előtt áll, összecsapta a tenyerét, majdnem meghalt a rémülettől: 
- Szent isten! Segítség... segítség! 
Életében nem látott még spanyol királyt.
Aki elolvasná a teljes szöveget, Czimer József fordításában megtalálja a MEK oldalán, ITT.

 

  A darabot több magyar színház is feldolgozta és a színpadi-dramaturgiai megoldások is nagyon hasonlónak tűnnek. Hogy miben különbözik a Deutsches Theatre darabja a többitől? A válasz érdekében érdemes lenne megnézni más előadásokat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a véleményed?